Hårfjerning for mennFor oss menn kan hårvekst virke som en evig kamp vi rett og slett ikke kan vinne. Noen menn må barbere seg daglig. Noen bare innimellom. Uavhengig av hvor raskt håret vokser, vil alle menn være kjent med irritasjon, røde nupper og inngrodde hår - hvordan bør man gå frem?

Man kan våkne om morningen høy i hatten i håp om en bra dag - men det er ofte før vi slår oss løs med barberbladet. Du skulle tro vi menn var mestre i barberkunsten, men de fleste menn lider unødvendig på grunn av dårlig teknikk, forberedelse og redskap. 

Det finnes en rekke måter å fjerne hår på kroppen. Før var 'alternative' hårfjerningsmetoder forbeholdt kvinner, men flere og flere menn benytter seg nå av alt fra voksing, hårfjerningskrem, laserbehandling, epilering og IPL. Ikke at du har nødt å prøve de mest eksentriske metodene, men kan være lurt å teste hvilke du føler er best for deg. 

BARBERING AV FJESDe fleste menn vil har barbering av fjeset som en del av deres daglige rutine, og det er derfor ekstra viktig at man vet hvordan man skal gå frem for å unngå irritasjon. Det perfekte resultatet handler faktisk mest om akkurat det - unngå irritasjon av huden og hårsekkene. Det vi nordmenn sliter mest med er rett og slett for liten invistering i riktige verktøy. Dette er noe du bør unne deg - du skal tross alt gjøre dette hver dag. 

REDSKAPER

Barberingsvektøyene er din beste venn når det gjelder å oppnå en glatt og tett barbering. Det finnes forskjellige vektøy som kan hjelpe deg, men det er viktig at du tester deg frem. Menn har forskjellige typer hud, hårtykkelse og hårvekst. Dersom du har brukt samme høvelen i flere år som fører til samme problemet er det kanskje på tide å tenke nytt. 

Barbermaskin

Selv om en barbermaskin kan være praktisk og spare deg en del tid om morningen. Det er mange menn som sverger til barbermaskinen, men for en tettere barbering er det lurere å invistere i en god høvel. Dersom det går noen dager før du barberer deg vil ikke en barbermaskin kunne ta hårene som er blitt for lange uten å måtte gå over huden flere ganger - som igjen kan føre til en del irritasjon. Det sakt, så er det viktig å gjøre hva som er best for deg, din hud og personlige preferanse.

Barberhøvel

Som nevnt tidligere anbefales det ikke å bruke samme høvel over lengre periode. For en tett barbering uten for mye irritasjon er det viktig at barberbladet er skarpt og uten slitasje. Derfor bør du invistere i en litt dyrere 'flerbrukshøvel' som vil gi minst mulig friksjon og som du lett kan føre over huden uten mye motstand. Dersom du sliter med irritert hud vil en enganghøvel kunne skade mer enn den gjør nytte. 

Når du bruker høvel er det viktig å bruke produkter som barberskum, barbergelé eller barberolje for å forberede huden og gjøre hårene mykere før du begynner. 

Barberskum

Barberskum fukter hårene som skal barberes slik at disse blir myke og enklere å fjerne. Skummet inneholder ofte glidemidler som gjør at barberbladet enklere kan gli over både hud og hår. Det finnes ulike typer barberskum på markedet, men noen kan inneholde kjemikalier som kan skade huden - spesielt dersom du barberer deg hver dag.

De fleste er kjent med med barberskum på flaske. Disse inneholder ofte brannfarlige stoffer og petrokjemikalier slik at du kan få ut inneholdet i flasken, men for menn som sliter med tørr, fet, skadet eller  irritert bør unngå slike produkter. Som en gylden regel bør barberskum bare brukes av menn med normal hud.

Barbergelé

Ved flere anledninger har tanken slått meg - hva er egentlig forskjellen på barberskum og gel. Hva er vitsen? Vel, det er ganske stor forskjell på barbergelé og barberskum. Gel er spesielt utviklet for menn med sensitiv hud. Grunnen til det er fordi skum ikke tilfører ikke huden fuktighet eller beskyttelse dersom man er ekstra sensitiv. Dersom du sliter med denne problematikken vil det være lurt å finne en barbergelé som ikke inneholder alkohol.

En annen fordel er at man trenger bare en liten mengde gel for å barbere. Så selv om disse produktene ofte er dyrere vil også flasken eller boksen vare lengre. For menn som liker å ha stor kontroll over barberingen finnes det også gjennomsiktige utgaver slik at du kan se hvor du styrer høvelen for et jevnt og dekkende resultat.

Barberolje

Selv om barberolje ikke er så veldig vanlig i Norge er det faktisk dette produktet som gir den beste og hudnære barberingen. Alt du trenger å gjøre er å påføre noen få dråper og smøre det utover områdene du vil barbere - og i motsetning til skum og gel kan du være sparsommelig med bruken uten at det påvirker resultatet. 

Ikke nok med det, barberolje inneholder også mindre kjemikalier. Som oftest består den av en vegetabilsk olje sammen med andre pleiende planteoljer som gir god beskyttelse og næring til huden. Husk, desto mindre du irriterer huden jo bedre vil resultatet bli. 

BARBERINGSTEKNIKK

Vi menn diskuterer svært sjeldent pelsstell, pleie eller utseende. Noe som er rart, da menn er nesten like opptatt av utseende som våre kvinnelige motparter. Selv om vi menn begynner å bli flinkere på å gi hverandre tips er disse ofte relatert til trening og muskler, noe som gjør at vi ofte glemmer hud og hår - hvor mange kjenner du som har diskutert den beste barberingsteknikken? Kanskje det er derfor mange av oss gjør det feil?

Som nevnt er teknikk svært viktig for det endelige utfallet. Det er ikke alltid hva man gjør, men hvordan man forbereder seg. Det kan være lurt å ta en varm dusj eller et bad før man begynner. Dette vil myke opp hårene ved å tilføre fuktighet og varme som gjør det lettere å føre barberhøvelen eller maskinen gjennom håret. 

Det er alltid lurt å vaske hendene godt med antibakteriell såpe før du begynner i enten varmt eller lunket vann. Det gjør at du får minst mulig bakterier på huden i ansiktet når du påfører ditt utvalgte barberingsprodukt. Bakterier kan trenge seg inn i porer eller rifter som kan oppstå når du begynner barberingen.

Menn med ekstra sensitiv hud bør la skummet, gelen eller oljen virke så lenge som mulig før du begynner. Igjen, det handler om å gjøre huden og hårene klar for barberingen slik at man reduserer antall rifter og irritasjon. Et annet godt tips er at man ikke bruker kaldt vann til å skylle av barberproduktet. Bruk helst varmt eller lunket vann. Tørt skjegg er like hardt å kutte som en kobbertråd på samme tykkelse - husk det neste gang du skal barbere deg.

Mange menn starter barberingen med hårene rundt munnen og haken. Det er feil. Disse områdene er vanskeligst å komme til med barberbladet og er mest sensitiv. Du bør alltid begynne barberingen der håret er tynnest. Dette lar barberproduktet synke inn i hårene og huden rundt problemområdene.Du bør derfor begynne barberingen med bakre del av ansiktet, også kjent som kinnskjegget eller kotelettene. Deretter fortsetter du med halsen før du avslutter med områdene rundt munnen og undersiden av haken. 

Når du er ferdig vil huden naturlig være litt irritert. Huden har nettopp vært igjennom en operasjon, vel nesten, man har rett og slett traumatisert huden litt. Derfor er det veldig viktig med etterpleie og det første du bør gjøre er å vaske hendene og fjerne resterende barberprodukter fra fjeset med kaldt vann. Det kalde vannet vil få porene til å trekke seg sammen, samt kjøle ned huden og tilføre litt fuktighet.

Tørk deretter av med et håndkle, men ikke gni håndkle inntil huden. Det vil bare føre til et ytterligere irritasjonsmoment. Når den nybarberte huden er tørr og fin vil man ofte fjeset kjennes litt stramt. For å unngå dette og minimere sjansene for inngrodde hår og røde nupper kan det være lurt å påføre en fuktighetskrem. Det er viktig at du bruker en fuktighetskrem som er tilpasset til bruk i ansiktet, da huden her skiller seg veldig fra huden andre steder på kroppen. Ikke bruk produkter med alkohol, det vil bare gjøre vondt verre.

INTIMBARBERING

Mange menn rister på hodet hvis noen nevner skjønnhetspleie eller intimbarbering. Menn skal være menn er argumentet. Hvorvidt denne tankegangen regjerer i dagens samfunn kan diskuteres. Kvinner har hvertfall sakt sitt - 53% ønsker menn som er enten friserte eller glattbarbert. 

Som med hårfjerning i ansiktet er heller ikke intimbarbering en dans på roser. Det er en kunst som må læres på lik linje med hårfjerning andre steder, men av åpenlyse grunner rent praktisk kan det være en utfordring for en nybegynner. Det viser seg også at vi menn er mer utsatt for betennelse etter hårfjerning i dette området enn det motsatte kjønn. Vi har nemlig både tykkere hud og hår enn det kvinner har nedentil. Fremgangsmåten blir derfor litt annerledes.

REDSKAPER

  • Saks
  • Flerbrukshøvel
  • Barbergelé eller barberolje
  • Sinksalve eller barberlotion

 

BARBERTEKNIKK

Forberedelser

Som med barbering av ansiktet kan det være lurt å ta en lang varm dusj før du begynner barberingen av dine edle deler. Noen foretrekker å ta et bad, da dette vile tilføre mer jevn fuktighet til hårene i området. Dersom du har full busk nedentil vil det være nødvendig å trimme hårene før man går løs med høvel. Jo mer du trimmer, jo lettere vil det bli senere når du skal gå over med høvel. Dette kan du gjøre før du før eller etter du har dusjet. Når du har trimmet både området over penis og rundt pungen kan du begynne å forberede området for høvel. Igjen, det er viktig å bruke en flerbrukshøvel med et nytt blad slik at du unngår for mye motstand når du skal barbere. 

Mange menn bruker barberskum når de skal barbere underlivet, men det anbefales å bruke barbergelé, spesielt hvis du ønsker et glattbarbert underliv. Påfør gjerne litt barberolje før du smører på barbergelén for å myke opp hårene ekstra godt. Det vil også gi deg en tettere barbering og et bedre resultat. La disse sitte så lenge som mulig før du starter barberingen.

Over av penis

Start barberingen på oversiden av penis. Dette er det området som er enklest å barbere, samt at huden her er tykkere. Barber alltid med hårene; ikke mot. Grunnen til det er at når man barberer mot vil man skade hårekkene som kan føre til irritasjon, røde nupper, kviser og sår. Ikke nok med det, du vil også klø mindre når hårene begynner å vokse ut igjen.Dersom du ønsker en veldig tett barbering kan du barbere på skrå på oversiden av penis, men vær svært forsiktig dersom du bestemmer deg for denne teknikken. 

Roten av skaftet på penis

Når du har oppnådd ønsket resultat over penis kan du begynne å barbere roten av skaftet på penis. Her er det viktig å være svært forsiktig. Det kan være lurt å dra penis i motsatt retning av hvor du barberer for å sikre best mulig tilgang til område. Igjen, barber med hårene. Bruk god tid. Huden ved roten er tynnere og vil derfor være med utsatt for rifter og irritasjon.

Pungen

Nå er det bare pungen som gjenstår. Skrotum er svært sensitiv for mange og huden er tynn. For å få best resultat er det bedre om pungen er fast og hard. For å oppnå en pung som er like kompakt som en appelsin må du tilføre området kulde. Det høres sikkert skrekkelig ut, men dersom du gjør dette vil du kunne unngå mye irritasjon og smerte senere. 

ALTERNATIV HÅRFJERNING FOR MENNBalle-voksing, laser og hårfjerningskrem er bare noen av mer moderne, men svært populære metodene. Selv om dette var forbeholdt kvinner for ti år siden har flere og flere menn åpnet øynene for denne type skjønnhetspleie. 

VOKSING

Voksing er blitt mer og mer vanlig blant menn. Det er ikke bare homofile menn som gjør dette lengre. Helt vanlige menn bestiller nå timer hos skjønnhetsklinikker, frisørsalonger eller vokser seg hjemme. Mange velger å vokse bryst, rygg, armer og ben, mens de mest vågale vokser også underlivet og baken.

Fordelen med voksing

Det finnes en rekke fordeler med voksing. Når man vokser fjerner man både håret og hårrøttene på behandlingstedet. Det gjør at hårfjerningen varer lengre enn ved barbering. Varigheten varierer fra person til person, men vanligvis mellom 4-6 uker. I tillegg til et langvarig resultat, vil hårene bli mykere og lysere når hårene først vokser ut igjen. Det vil derfor bli mindre smerte og bedre resultat over lengre tid. 

Ulempene med voksing

Ulempene ved voksing er økt risiko for ingrodde hår eller betennelse i hårsekkene. Dette kan føre til røde nupper, kviser og lokal irritasjon av huden. Menn som sliter med eksem, sensitiv hud, solbrent, sår eller andre hudsykdommer bør derfor ikke vokse seg. Det skal jo ikke legges under et teppe at for noen vil det være smertefult.

LASER

Ofte markedsføres laser som permanent hårfjerning, men det stemmer ikke. Laser vil fjerne hårene, redusere antall hår som vokser ut og det vil ta flere måneder eller år før hårene vokser ut igjen - men resultatene varierer veldig. Studier viser at man kan reduser hårveksten med 40-80% med laser, men bare dersom du har korrekt hårfarge og hudtype. Det vil også være nødvendig med 3-6 behandlinger før man får optimalt resultat. Du bør heller ikke fjerne hår i underlivet med slik behandling fordi det kan skade testiklene.

Fordelene med laser

Fordelen med å fjerne hår med laser er at effekten er langvarig og trygg, men som nevnt tidligere vil resultatet variere. 

Ulempene med laser

Resultatet vil variere betydelig fra person til person. Du vil også trenge flere behandlinger for å oppnå ditt ønskede resultat. Sluttsummenpå kassalappen er heller ikke så lav. Man må regne med å betale 3000 per behandling, så du må regne med å betale rundt 20 000 norske kroner før du er ferdig. 

HÅRFJERNINGSKREM

Hårfjerningskrem er en rask og effektiv måte å fjerne hår på bryst, mage, rygg, bein og armer. Alt du må gjøre er å påføre et godt lag med kremen og vente rundt 6-8 min før du skyller av. Det finnes en rekke ulike typer på markedet, men det er viktig å finne en krem som er tilpasset behandlingsområde og din hudtype. Noen er bare tilpasset til legger, mage, bryst og rygg. Andre vil være spesielt utviklet for bruk på sensitive områder som fjes og intimsonen.

Fordelen med krem

Fordelen med hårfjerningskrem er at du slipper å kutte hårene, som vil være mer skånsomt for huden i lengden. Det er også enkelt å påføre og vil gi deg et svært glatt resultat. Det er heller ikke smerte involvert slik som ved rifter fra barbering eller voksing. 

Ulempene med krem

Noen vil være sensitiv til virkestoffene i kremen og anbefals ikke å bruke dette alternativet.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

hits